Testamenttaa tarkoin – perintöasioihin perehtymällä voi säästää pienen omaisuuden

Hyvä testamentti -kampanja on neljättä kertaa mukana Helsingin Katajanokalla 12.–13.3. järjestettävillä veromessuilla. Kampanjan lakiasiantuntija, VT Piia Jeremejeff luennoi Vero2019 -tapahtumassa testamenttilahjoittamisesta ja perintöverotuksesta. Aihe koskettaa monia: aiempina vuosina Jeremejeffin puheenvuorot ovat keränneet yleisöön satoja kiinnostuneita kuulijoita.

Testamentin laatiminen ja perintöverotukseen tutustuminen jää yhä monelta suomalaiselta tekemättä, sillä vain pieni osa kansalaisista on kirjannut viimeisen tahtonsa. Asiaan perehtyminen kuitenkin kannattaa. Huolellisella suunnittelulla voi vaikuttaa tuntuvasti perintöverotukseen – ja tehdä samalla hyvää.

”Omaisuuttaan voi testamentata myös muille kuin perimyskaareen kuuluville tahoille. Testamentissaan voi muistaa esimerkiksi yleishyödyllisiä yhteisöjä, joiden ei tarvitse maksaa saamastaan perinnöstä lainkaan perintöveroa”, sanoo Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija, VT Piia Jeremejeff. 

Koko omaisuutta ei suinkaan tarvitse testamentata yhdelle taholle, vaan testamentilla voi määrätä omaisuutensa kohtalosta hyvin yksityiskohtaisestikin. Itselleen tärkeään kohteeseen voi testamentata vaikkapa vain yksittäisen tavaran, kuten kitaran tai kirjakokoelman. Pienetkin perinnöt ovat arvokkaita, joten testamentin tekeminen kannattaa, vaikkei omaisuus olisikaan erityisen mittava.

Säästöä suunnittelulla

Verotus kannattaa ottaa huomioon jo testamenttia laatiessa. Perintöverotukseen vaikuttavat perintöosuuden arvo sekä perinnön antajan ja perillisen sukulaisuussuhde. Perinnön hajauttaminen on varteenotettava vaihtoehto: mikäli testamentissa määrätään omaisuutta järjestölle pieniltäkin osin, muut perilliset hyötyvät tästä pienemmän perintöveron muodossa. Alle 20 000 arvoisesta perintöosuudesta ei peritä lainkaan perintöveroa.

Muita tapoja säästää perintöverotusta hyödyntämällä ovat esimerkiksi elinaikana annettavat verovapaat alle 5 000 euron arvoiset lahjoitukset, perinnöstä luopuminen ja hallintaoikeuden pidätys.

”Erityisen tärkeää testamentin tekeminen on silloin, kun laillisia perintökaaren mukaisia perillisiä ei ole. Valtiolle päätyy vuosittain miljoonia euroja, joiden kohtaloa ei ole määrätty elinaikana tehdyn testamentin avulla”, Jeremejeff muistuttaa.

”Testamentin teko oli voimaannuttava kokemus”

Helsinkiläinen biologi Anne Sappinen, 56, on testamentannut osan omaisuudestaan Maailman luonnonsäätiö WWF:lle. Kuultuaan testamenttilahjoittamisen mahdollisuudesta Sappinen päätti tehdä testamentin juristin avulla, jotta asiakirja tulisi pätevästi laadittua. 

”Havahduin testamenttiasiaan vasta hiljattain – ikää karttuu, eikä omia lapsia ole. Testamentin sisältö mietitytti kovin, mutta prosessissa helpotti tieto siitä, että testamenttia voi muuttaa, mikäli elämäntilanne muuttuu”, Sappinen kertoo.

Läheistensä muistamisen lisäksi Sappinen halusi tukea testamentissaan omaa sydäntään lähellä olevia arvoja. “Olen koko ikäni ollut eläinrakas ja nauttinut luonnossa liikkumisesta. Viimeaikainen uutisointi ilmastonmuutoksen etenemisestä on saanut minut suhtautumaan ostamiseen aiempaa kriittisemmin. Vaatimattomien kulutustottumusteni ansiosta minulle kertyy hieman säästöjä, jotka päätin ohjata suurten kissapetojen suojeluun”, sanoo lumileopardikumminakin toimiva Sappinen.

“Testamentintekoprosessi oli minulle voimaannuttava ja ajattelua avartava kokemus. Tälläkin tavoin voin edistää itselleni tärkeitä asioita ja elää arvojeni mukaista elämää. Bonuksena tästä saa hyvän mielen.

Share Share Share